De andere hobby

Members Area

Newest Members

De andere hobby.

Onze andere hobby is natuurlijk ook iets met dieren. We hebben in de afgelopen jaren een hele grote liefde erbij gekregen. Dit zijn geen dieren net als de katten, want ze zwemmen in de vijver. We hebben namelijk in onze tuin een grote koi vijver van 25.000 liter. Om de vijver heen proberen we in onze eigen smaak een tuin met veel Japanse invloeden te maken. 

Maar in de vijver zitten niet alleen koi. Anouk vind verschillende kweekvarianten van de gewone goudvis ook heel erg mooi. Sander vind ze niks, dus we hopen volgend jaar (2014) een aparte vijver te realiseren voor de goldies. Dan willen we ook de voortuin flink aanpakken, en ook de voortuin zal een mooie Japanse tuin worden.

De eerste vis die ik wil voorstellen is ons Biggetje. Ze is niet de aller mooiste vis uit onze vijver, maar zeker wel de leukste. Onze Big is een Chagoi van de kweker Hirasawa. We weten overigens niet van elke vis de kweker, maar van onze Big wel puur omdat Hirasawa er bekend om staat dat zijn Chagoi's (maar ook andere vissen) zeer groot worden. Ons Biggetje is nu 56 cm en 3,5 jaar oud. Niet extreem groot voor haar leeftijd, maar ze is de grootste vis uit onze vijver, en momenteel groeit ze heel hard. Maar dit komt omdat ze altijd honger heeft. Wanneer we bij de vijver staan is dit altijd de eerste vis die bij ons komt. Dit komt er puur door dat een Chagoi er bekend om staat dat ze zeer snel tam worden. Dit maakt ons Biggetje ook zo leuk. We kunnen dan ook zeker niet uitsluiten dat er niet nog een Chagoi bij komt (Anouk vind de blauw/grijze kleur die een Chagoi ook kan hebben heel erg mooi).

Dan de aller nieuwste aanwinst in de vijver. Dit is Draakje, een longfin Ginrin Hi Utsuri van de kweker Yamazaki. Hij/zij (we weten het geslacht nog niet) is een mooie Nisai die dit jaar (2013) nog uit Japan gekomen is. Nisai betekent overigens tweejarige koi.

Yamazaki is toch wel 1 van de favoriete kwekers van Anouk. Dit komt toch wel grotendeels door het feit omdat hij 1 van de weinige kwekers is die longfin koi kweekt. Dit zijn koi met langere vinnen waardoor ze er nog sierlijker uit zien.

Ook hebben we een mooie boeddha in de tuin staan. Hij moet nog een definitief plekje krijgen, maar wij vinden zelf dat boeddha echt een eyecatcher in de tuin is.

We hebben deze boeddha zo'n 4 jaar geleden van de ouders van Anouk gekregen, en toen wisten we echt zeker dat we een Japans achtige tuin wilden hebben. Maar we wisten ook dat we wilden verhuizen, dus pas toen we in dit huis zijn gaan wonen hebben we de hele tuinverbouwd zodat het ons kleine paradijsje zal worden.

Boeddha heeft wel behoorlijk wat verzorging nodig omdat hij compleet van hout is, maar hij misstaat zeker niet in onze tuin.

Het is nu nog even afwachten tot de tuin de definitieve beplanting heeft. Veel planten staan er namelijk nog niet in de tuin.
Natuurlijk mag de Japanse esdoorn niet ontbreken in een Japanse tuin. Vaak zie je de rode soort van de 'Acer Palmatum', maar wij hebben een soort die in het voorjaar oranje is, dan kleurt hij door tot diep groen, en wat gezegd is dat hij in het najaar fel geel wordt. Dit is het eerste jaar dat hij in de tuin staat, dus het is afwachten.
Onder de esdoorn staat dit gras. Het wordt Japans slangengras genoemd. Het is heel mooi zwart gras dat na de bloei donkerblauwe bessen krijgt. Omdat de tuin vrij nieuw is zijn de pollen nog niet heel erg groot, dus ze vallen helaas nog niet op.
In de tuin staan ook verschillende hibiscussen. We hebben 3 normale hibiscussen (waarvan de eerste foto op deze pagina 1 is), en we hebben 1 bijzondere waarvan de bloemen een doorsnede krijgen van zeker 20cm. We hebben deze hibiscus onder de Japanse sierkers gezet. In het voorjaar hebben we dan de mooie roze bloezem van de sierkers, en in het najaar hebben we de mooie grote bloemen van deze hibiscus.

Op de foto's zie je overigens veel grind. Onze tuin bestaat voor zijn grootste deel uit vijver, natuurstenen terassen en grind. Nu zul je vast denken, en ook vaak zien dat in Japanse tuinen veel grassen en bamboe staan, maar er zijn ook Japanse 'Zen tuinen', ook wel Kare sansui genoemd. De stenen in de tuin staan dan voor eilanden, terwijl het grind voor de zee staat. Onze tuin is niet een volledige Kare-sansui tuin, maar we vonden het wel een mooie inspiratiebron.

En het kleurrijke midden in de vijver zijn de vissen, dus laat ik daar maar mee verder gaan.

De vis hiernaast is een Kujaku tancho. Kujaku is een variant waar Sander helemaal dol op is.

Deze tancho is niet helemaal perfect, hij/zij heeft een hi-spot onder het oog en links van de rugvin, maar wij vinden hem zeer apart. Een hi-spot is overigens een ongewenste rode vlek. De kweker van deze tancho is Oofuchi, en dit is een Tosai (een eenjarige koi). Dit is dus ook direct 1 van de nieuwe aanwinsten van 2013, en is in dit voorjaar vanuit Japan naar Nederland gekomen.

Dan hebben we ook Koetje nog. Koetje is de vis waar onze koi hobby mee begonnen is. We hebben geen idee wat voor varieteit Koetje heeft, ook haar kweker weten we niet. We weten niet eens of ze een Japanse koi is, maar wat we wel weten is dat ze een hele leuke speciale vis is.

Koetje groeit niet snel, is niet groot, is voor vele mensen niet een juweeltje, maar wat Koetje voor ons maakt is het hartje op haar hoofd.

Wat wel leuk is om over Koetje te vertellen, is dat ze Doitsu is. Dat is een koi die vrijwel compleet schubloos is. Ze heeft over haar rug 1 rij schubben lopen, en voor de rest heeft ze een gewoon huidje. Ze voelt daardoor echt heel zacht aan.

 Af en toe zet ik de vissen op de foto, en zo ook deze Doitsu Showa. Dit is net als Koetje 1 van onze eerste vissen. Ook van deze vissen weten we niet of het een Japanse koi is. We gokken van niet, maar voor een Eurokoi (een in Europa gekweekte koi) is deze zeer mooi. Het wit is wit, het rood is rood en het zwart is zwart. We zijn zelf ook zeer benieuwd hoe deze koi zich verder gaat ontwikkelen.

Het waren nog langer niet alle koi die ik voorgesteld heb, maar langzaam wordt deze pagina steeds verder bijgevuld.

Maar eerst de goudvissen. Het zijn niet zomaar goudvissen, maar de sluierstaart variant die er weer in verschillende andere varianten is.

Op de foto hiernaast staat Blue, de blue oranda. Blue heb ik dat jaar gekocht op een koishow. Helaas is het met de sluierstaart variant van de goudvis dat echte kwaliteitsvissen amper verkocht worden. Ze verkopen wel sluiers in dierenwinkels, maar als je de sluierstaart echt gaat waarderen begin je te zien waarom die visjes zo goedkoop zijn. Het zijn veelal visjes met verschillende grote fouten ten opzichte van de rasstandaard. Blue is ook niet perfect, maar ik vind hem mooi. Blue is op de foto nog langer niet uit gegroeid, en hij is een man met redelijk veel groei potentie.

 

 Real Time Web Analytics

Clicky